Het begin

Bij een vijver opstarten in uw tuin komt een hoop kijken. Gelukkig bent u hier aan het juiste adres! Op deze pagina wordt er beschreven welke producten u nodig heeft om aan een succesvolle start van uw vijver te beginnen.

Als eerste en ook de meest logische stap komt natuurlijk het graven van de vijver op de plek waar u de vijver wil hebben. Als u het gat heeft gegraven en de bodem en zijkanten van de vijver heeft bekleed met vijverfolie/zeil. Kunt u een vijverbodem aanbrengen. Er zijn verschillende soorten vijverbodem met allemaal hun eigen werking.

Als de eerste stap eenmaal voltooid is kan de vijver gevuld worden. Dit kan gedaan worden met leidingwater. Het leidingwater heeft meestal niet de goede waardes om planten te laten groeien. Om te weten wat de waardes zijn zal u het water moeten testen met een watertest set. Met de watertest kunt u nauwkeurig de PH, GH en KH-waardes in het water meten. Aan de hand van de uitslag van de watertest kunt u bepalen welke producten u nodig heeft om van uw water echt vijverwater te maken dat geschikt is voor planten en vissen.

Waterkwaliteit

Als er uit de uitslag blijkt dat het water niet geschikt is om planten in te laten groeien en voor vissen niet geschikt is om te leven. Is GH toevoegen een oplossing. GH stimuleert de groei van zuurstofplanten en de ontwikkeling van micro-organismen. GH Plus is een zeer werkzaam middel om de hardheid van het vijverwater te verhogen. Een goede waterhardheid is noodzakelijk voor een stabiele en gezonde vijver. Bij een gezamenlijke hardheid (GH) van minimaal 6° DH kunnen zuurstofplanten en micro-organismen zich goed ontwikkelen.

Nu er GH aan is toegevoegd kunnen er planten in de vijver worden aangebracht. Om deze planten goed te laten groeien kan gebruik gemaakt worden van plantmanden om de planten in te plaatsen.  Ook zullen er bijna altijd extra mineralen aan het vijverwater moeten worden toegevoegd. Dit komt doordat een vijver in het begin eigenlijk altijd een tekort aan mineralen heeft om planten goed te kunnen laten groeien. Naast het toevoegen van mineralen is het ook nodig om ervoor te zorgen dat er genoeg CO2 in het water zit. CO2 is van groot belang voor de planten in de vijver en eventuele vissen. KH is het juiste product om CO2 aan het water toe te voegen. KH Plus verhoogt snel en probleemloos de hardheid van het vijverwater. Een KH-waarde van 6 tot 8 °DH gaat verzuring tegen en is ideaal voor de groei van zuurstofplanten.

Als het opstarten eenmaal gelukt is, is het de bedoeling om de hardheid van de vijver op peil te houden. Als de hardheid niet handmatig op peil wordt gehouden zal de hardheid afnemen. En als de hardheid afneemt, zullen de planten steeds minder goed kunnen groeien en zal er algen ontwikkeling plaatsvinden. Om de hardheid op peil te houden kan gebruik gemaakt worden van Takazumi Clay.

Nu het vijverwater op peil is en onder controle is kan er gekeken worden naar pompen, filters en beluchting voor in uw vijver.

Vijverpompen

We beginnen bij de vijverpompen. Een vijverpomp is een belangrijk en ook een noodzakelijk onderdeel om in uw vijver te hebben. Zonder vijverpomp staat het water in uw vijver stil en gaat uw vijver hoogstwaarschijnlijk na verloop van tijd steeds meer stinken. Naast het belang dat uw vijverwater niet stil staat heeft u ook een pomp nodig voor eventuele toevoegingen in uw vijver. Denk hierbij aan een beekje, fontein of een filter. Hoe krachtig de vijverpomp dient te zijn hangt af van de grootte van uw vijver. Het beste is als uw pomp het water in de vijver eens in de 2 à 3 uur volledig kan rondpompen.

Vijverfilters

Er zijn verschillende soorten vijverfilters. Er zijn vijverfilters die het water door middel van een vijverpomp door filtermateriaal, filterwatten of filter foam packs heen zuigen. Deze filters kunt u helemaal zelf samenstellen. Daarnaast zijn er ook nog de all-in one filters. Deze pakketten zijn voorzien van alles wat u nodig heeft voor een vijverfilter.

Of uw een vijverfilter nodig heeft hangt af van het aantal planten en bacteriën dat er in uw vijver zitten. Bacteriën zijn makkelijk toe te voegen aan uw vijver. Er zijn bacteriën die samenwerken met een vijverfilter maar er zijn ook bacteriën die direct op het wateroppervlak gestrooid kunnen worden.

Als er genoeg in zitten om de kwaliteit van het water op peil te houden is een vijverfilter niet noodzakelijk. Een vijverfilter is wel noodzakelijk als de planten en bacteriën de waterkwaliteit niet op peil kunnen houden. As dit het geval is zal een vijverfilter ervoor zorgen dat het waterpeil op de juiste kwaliteit blijft. Voor een versterkt effect kunt u bacteriën in uw vijverfilter stoppen.

Naast een regulier vijverfilter kunt u ook gebruik maken van UVC-lampen. Deze lampen doden algen en ziektekiemen die in de vijver zitten.

Beluchting

Het zuurstof niveau in uw vijver is van belang voor de vissen in de vijver. Het zuurstof niveau dat vissen in een vijver nodig hebben is 6mg zuurstof per liter water. 6mg zuurstof per liter is bijna niet precies te behalen. Het is daarom makkelijker om daarboven te gaan zitten. Dan hebben uw vissen hoe dan ook genoeg zuurstof. Onder 6mg per liter zitten raden wij af. Dit is slecht voor de vissen. Hoeveel beluchting u nodig heeft in uw vijver hangt af van de grootte van uw vijver en het aantal planten en het aantal vissen dat in uw vijver leeft.

Voor het beluchten van uw vijver heeft u een luchtpomp nodig. Op luchtpompen kunnen luchtslangen worden aangesloten waar weer luchtstenen op aangesloten kunnen worden.

Luchtstenen zorgen ervoor dat de lucht uit de luchtpomp in de vijver terecht komt.

Met de lucht verdeelkranen kunt u eenvoudig bepalen uit welke luchtstenen de lucht van de luchtpomp komt.

Indien uw luchtpomp lager dan het waterniveau van de vijver staat dient u een terugslagventiel aan te sluiten. Dit terugslagventiel zorgt ervoor dat er geen water in uw luchtpomp terechtkomt.

 

Uw vijver uw eigen maken

Als uw bij het opstarten de bovenstaande punten heeft geregeld. Kunt uw gaan kijken naar eventuele decoratie of fonteinen om uw vijver nog meer naar uw eigen smaak te maken. Voor andere vijver accessoires zoals schepnetten, vijvernetten voor over uw vijver of vlaggen om vogels op afstand van uw vissen te houden. Ook voor visvoer en verdere verzorging van vissen is VijverXpert er.

 

Heeft u nog vragen?

Tel: 0318 706 970

Mail: Info@VijverXpert.nl