Informatie

Vijver winterklaar maken

VijverXpert - Winter

Vijver winterklaar maken

In deze blog gaan we het hebben over de vijver in de winter. In de winter zijn de vijvers en het leven in de vijver vele malen minder actief dan in de lente en zomer. Toch moet de vijver in de winter verzorgd worden. Hier zijn doorgaans veel vragen over. In deze blog zullen die vragen beantwoord worden.

Het water voorbereiden op de winter

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de waterwaardes van de vijver op orde zijn. Met verschillende middelen kunt u ervoor zorgen dat de waterwaardes op orde zijn. Meer informatie over de waterkwaliteit en de waterwaardes kunt u lezen in de blog over waterkwaliteit.

Een belangrijke tip om verzuring van het water in de winter te voorkomen is, het weghalen van dode bladeren en takjes die in de vijver drijven. Deze bladeren en takjes zullen namelijk naar de bodem van de vijver zakken. Dit zal zorgen voor verzuring van het water.

Het goed onderhouden van de vijver in het najaar werpt zijn vruchten af in het voorjaar. Als u de bladeren, takjes en ander afval in het najaar verwijdert uit de vijver zult u in het najaar aanzienlijk minder last hebben van algen. Het ontstaan van algen heeft ook weer met de verzuring van het water te maken. De verzuring van het water zorgt ervoor dat zuurstof planten niet tot nauwelijks groeien in het voorjaar. Hierdoor zullen zweefalgen ontstaan.

Vijverpompen, vijverfilters en luchtpompen in de winter

Veel mensen met vijvers denken dat ze al deze apparatuur uit moeten zetten. Dit is echter niet het geval. Het is juist van belang om deze apparaten ook in de winter hun werk te laten doen. Wel zou het kunnen zijn dat u een aantal aanpassingen moet doen, als het flink vriest.

Vijverpompen

De vijverpomp moet in de winter door blijven pompen. Echter moet u wel opletten dat de vijverpomp niet kapot vriest. Ook moet er in de gaten gehouden worden of de leidingen waar het water door gepompt wordt niet bevriest. Het is handig om de vijverpomp op het diepste punt van de vijver te plaatsen, zo is de kans op bevriezing het kleinst. De leidingen die aan de vijverpomp zitten kunnen extra beschermd worden door er isolatiemateriaal omheen te doen. De vijverpomp hoeft in de winter niet op dezelfde kracht te draaien als in de rest van het jaar. Een regelbare vijverpomp is dan een uitkomst. Een regelbare vijverpomp kunt u in de winter langzamer laten draaien, dit is beter voor de vissen en uw stroomrekening.

Vijverfilters

Een van de grootste fouten die vooral gemaakt wordt door beginnende vijver eigenaren, is het schoonmaken van het filter in de winter. Dit schoonmaken zorgt ervoor dat alle opgebouwde bacteriën in het filter die erg belangrijk zijn voor de vijver verdwijnen. In de lente en zomermaanden worden deze bacteriën in het filter opgebouwd. Het schoonmaken van het filter zorgt ervoor dat u in het voorjaar weer opnieuw kunt beginnen met het creëren van deze bacteriën. Het is belangrijk om het vijverfilter vorstvrij te houden. Vooral als u een bovengronds filter heeft. Deze filters lopen het meeste kan om te bevriezen. Het is dan ook verstandig om deze bovengrondse filters indien mogelijk op een vorstvrije plek te plaatsen. Als het filter bevriest zullen de bacteriën sterven. En kunt u in het voorjaar opnieuw beginnen met het creëren van deze bacteriën. Als u een UVC-lamp in uw filter heeft verwerkt kunt u deze in de winter naar binnen halen. In de winterperiode heeft de UVC-lamp geen toegevoegde waarde.

Luchtpompen

Een luchtpomp zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof aanwezig is in de vijver. Maar naast dit zorgt een luchtpomp voor beweging in het water waardoor de vijver minder snel dichtvriest. Mocht de vijver toch dichtvriezen terwijl de luchtpomp aanstaat dan zorgt de luchtpomp ervoor dat schadelijke gassen afvoert die anders in de vijver onder het ijs blijven zitten. Zolang de luchtpomp aan staat hoeft u niet noodzakelijk een wak in het ijs te maken. Wel is het verstandig om een wak te hebben in de vijver. De luchtpomp hoeft bij temperaturen van rond de 5°C niet aan te staan. Bij deze temperaturen houdt het water veel zuurstof vast.

Het voeren van de vissen in de winter

In de winter moet u op een andere manier voeren en ander voer geven dan dat u in de lente en zomer doet. Ook zult u ander voer moeten geven. Wilt u alles weten over hoe u het beste uw vissen kunt voeren, lees dan eens de blog: Het voeren van uw vissen. In de winter vissen 1-2 keer per week voeren bij een watertemperatuur boven de 10 °C. Daalt de temperatuur onder 7°C stop dan helemaal met voeren. Dat geldt niet voor steuren, want deze moeten gewoon de hele winter door gevoerd worden. Let wel op dat de andere vissen hier niet van eten, omdat ze door de lage temperatuur het voer niet kunnen verteren. Hierdoor kunnen grote problemen voor je vis ontstaan. Voer de steuren daarom door een pvc-pijp zodat de andere vissen er niet zo makkelijk bij kunnen. Voor de winter is er ook wintervoer beschikbaar. Dit voer zinkt naar de bodem want de vissen leven in de winter op de bodem van de vijver.

Vijver dichtgevroren

Zoals eerder benoemt in deze blog is het verstandig om een wak in een dichtgevroren vijver te hebben. Is uw vijver al helemaal dichtgevroren dan moet u niet een wak proberen te maken door het ijs kapot te hakken of slaan. De vissen in de vijver hebben in de winterperiode een rustperiode. Door in het ijs te gaan hakken zal deze rustperiode verstoord worden. Een goede oplossing om toch een wak te maken is door kokend water op het ijs te zetten. Hierdoor zal het ijs langzaam smelten. Gooi ik elk geval geen kokend water direct op het ijs. Dit zal net zoals hakken in het ijs voor onrust bij de vissen zorgen.

Zonlicht voor de vissen

Als de vijver in de winter bevroren is zal eventuele sneeuw die op het ijs valt blijven liggen. Dit zorgt ervoor dat er helemaal geen zonlicht meer in de vijver schijnt. Zonlicht is goed voor de vissen en planten in de vijver, hierdoor is het verstandig om de sneeuw van de ijslaag af te halen om zo het zonlicht door te laten. Dit zult u voorzichtig moeten doen vanwege de rustperiode van de vissen.

Pas op voor reigers in de winter

Het is in de winter voor reigers moeilijker om voedsel te vinden dan in de warmere maanden. Een vijver gevuld met vissen is voor een reiger dus geen overbodige luxe. Gelukkig zijn er een hoop producten om reigers op afstand te houden van de vijver.

Vijver verwarmen in de winter

U kunt er ook voor kiezen om uw vijver te verwarmen in de winter. Een verwarmde vijver zal immers nooit bevriezen en de vijver apparatuur zal met een verwarmde vijver gemakkelijk door kunnen draaien. Daarnaast is het voor de vissen en dan met name koi goed om de vijver te verwarmen. Koi zullen de winter stukken beter doorkomen in een verwarmde vijver dan in een niet verwarmde vijver.

Over het verwarmen van de vijver is een aparte blog geschreven, dus als u meer informatie wil over het verwarmen van u vijver kunt u hier klikken om deze blog lezen.

Tips

VijverXpert biedt twee producten aan die perfect zijn voor in de winter.

De Pond Heater: zorgt ervoor dat er altijd een wak in het ijs zit en verwarmt het vijverwater waardoor de vissen langer kunnen doorgroeien en minder snel van hun reserves gebruik gaan maken.

Discus Ice Preventer: Uit de onderkant van deze discus komt lucht hierdoor blijft de ruimte rondom de discus ijsvrij. En heeft u altijd een wak in het ijs.

Vijvernet: Het spannen van een vijvernet over de vijver helpt tegen reigers, maar vangt ook afval op wat anders in de vijver terecht zou komen.

 

Geef een reactie