Informatie

Vijver verwarmen

Vijver verwarmen

De apparatuur en de vissen in de vijver hebben het zwaar in de winter. Vijvervissen worden kwetsbaarder. En de apparatuur kan kapotgaan door ijsvorming. Dit probleem is op te lossen door het water in de vijver te verarmen.  Ook voorkomt het verwarmen van het water vanzelfsprekend het dichtvriezen van de vijver. Dat de vijver niet dichtvriest is belangrijk omdat, er dan gevaarlijke gassen kunnen worden afgevoerd die anders in het water zouden blijven.

Welke vijver verwarmen?

Niet alle vijvers moeten verwarmd worden. Dit ligt aan de diepte van de vijver, of de vijver afgedekt is, wat voor vissen er in de vijver zitten ect.

Koivijvers

Meestal zijn het koivijvers die verwarmd worden. Maar ook weer niet alle koivijvers moeten verwarmd worden. Als uw koivijver diep genoeg is en afgedekt is dan heeft u niet per se uw vijver te verwarmen. Toch heeft dit wel zo zijn voordelen. Als de temperatuur gelijk blijft en niet te veel schommelt zal dit voor minder stress zorgen bij de koi. Als u een ondiepe koivijver heeft die niet afgedekt is er een grootte kans op dichtvriezen. Wij raden dan aan om deze koivijver te verwarmen.

Koi zijn prijzige vissen om aan te schaffen daarom is het logisch dat u uw koi het beste wil verzorgen. Het verwarmen van uw koivijver zorgt ervoor dat de koi duidelijk beter de winter doorkomen.

Vijver zonder vissen

Deze vijver hoeft niet verwarmd te worden. Het verwarmen van de vijver is vooral bedoeld voor vissen. Dus als u een vijver heeft zonder vissen is het niet nodig om de vijver te verwarmen.

Vijver met vissen

Voor een vijver met vissen is een complete verwarming van het water ook niet noodzakelijk. Het is bij deze vijvers wel van belang om ervoor te zorgen om de vijver niet dicht te laten vriezen. Dit kan gemakkelijk geregeld worden met de winterproducten van VijverXpert.

Manieren van verwarmen van de vijver

Er zijn twee manieren om de gehele vijver te verwarmen. Deze manieren zijn elektrische verwarming en verwarming met CV en een warmteschakelaar.

Elektrisch verwarmen

Deze manier is de gemakkelijke manier van het verwarmen van de vijver. Het water wordt door een vijverpomp door de elektrische vijververwarming heen gepompt. Het verwarmingselement zal het water verwarmen. Deze manier van verwarmen is te vergelijken met hoe een UVC-lamp werkt.

Verwarmen met CV

De vijver verwarmen met gebruik van een CV ligt ingewikkelder dan het vijverwater elektrisch verwarmen. Er zijn namelijk verschillende manieren om de vijver via de CV te verwarmen. U zult een persoonlijke keuze moeten maken welke manier het best bij u past. Het verwarmingselement in de onderstaande afbeeldingen wordt in het filter geplaatst.

LET OP: Het verwarmingselement mag niet van koper zijn. Dit is zeer slecht voor de vijver, gebruik hiervoor roestvrijstaal.

Manier 1

De vijver krijgt zijn eigen CV en thermostaat. Het zal dus helemaal losstaand van het huis zijn. Dit heeft als voordeel dat dit systeem volledig los kan draaien van de CV van het huis.

 

Manier 2

Op deze manier draait de vijververwarming mee op de bestaande CV-installatie. Zodra de thermostaat in huis aanslaat zal verwarming van de vijver mogelijk zijn. Een fijn-afregeling is op deze manier niet mogelijk want, de warmteafgifte is gebaseerd op de thermostaat knoppen. Deze manier is perfect voor als u in de winter het vijverwater op een bepaalde temperatuur wilt houden.

Manier 3

De vijververwarming is op deze manier een extra verwarmingszone die doormiddel van een 3-wegkraan is aangemaakt. Via deze manier kunt u ervoor kiezen om het huis of de vijver te verwarmen. Op deze manier is het niet mogelijk om beide te verwarmen.

Manier 4

Via deze manier draait de vijververwarming net als bij manier 2 mee op de huidige CV-installatie. Alleen bepaald nu de vijverthermostaat de warmtevraag, dit maakt een zeer nauwkeurige watertemperatuur mogelijk.

Manier 5

De vijververwarming is bij deze manier aangebracht door gebruik te maken van twee aparte zones

(2 2-wegkleppen). Hierdoor kan het huis en de vijververwarming los van elkaar draaien. Uw CV moet het wel aan kunnen om twee verschillende zones te verwarmen. Het is daarom verstandig om dit te controleren voordat u van start gaat met het aanleggen van deze manier.

 

Heeft u nog verdere vragen over het verwarmen van uw vijver?

Neem dan gerust contact met ons op:

0318 706 970

info@VijverXpert.nl

 

Geef een reactie