Informatie

UVC uitgelegd

UVC uitgelegd

UVC-apparatuur wordt reeds lange tijd gebruikt om aquarium- en vijverwater vrij van zweefalgen te houden en ziektekiemen te beperken. Met UVC-filtratie verkrijgt u dan ook kristalhelder water en een gezond watermilieu voor vissen en waterplanten. Bij VijverXpert bieden we losse UV-lampen aan maar ook complete inbouw units die specifiek gemaakt zijn voor bepaalde filters.

Hoe werkt een UVC-filter.

De werking berust op ultraviolette straling, die de cellen van dierlijke en plantaardige organismen aantast. Daar het te filteren water in een dunne laag direct langs het kwartsglas wordt geleid is de werking optimaal. De beste plek om een UVC-filter te plaatsen is tussen de vijverpomp en het vijverfilter. Een UV-lamp moet altijd in combinatie gebruikt worden met een vijverpomp en het liefst ook nog een filter erachter. De vijverpomp pompt het water langs de UV-lamp en deze lamp dood dan de zweefalgen en ziektekiemen. Als u er geen filter achter de UV-lamp heeft zitten, zullen er doden algen in uw vijver terechtkomen. As u wel een filter achter de UV-lamp heeft zitten kan dit filter meteen de dode algen opvangen zodat ze niet in de vijver terecht komen. Wij adviseren daarom ook om altijd een filter achter de UV-lamp aan te sluiten. Bij het plaatsen van de UV-lamp moet er ook nog rekening gehouden worden met dat er continue een waterstroom langs de UV-lamp moet lopen. Dit voorkomt oververhitting van de UV-lamp.

Hoe sterk moet mijn UV-lamp zijn?

UV-lampen gaan net zoals alle andere lampen in wattage. Het aantal wattage van een UV-lamp noemen we ook wel de capaciteit van de lamp. De hoeveelheid capaciteit die uw lamp moet hebben hangt af van de inhoud van uw vijver. Als uw vijver het grootste gedeelte van de dag in de zon ligt, is het verstandig om een beetje overcapaciteit te nemen. Dit is omdat algen sneller groeien in de zon.

Wij adviseren deze cijfers aan te houden:

Vijvers zonder vissen: 1-2 watt per 1.000 liter vijverinhoud

Vijvers met vissen 2-3 watt per 1.000 liter vijverinhoud

Vijvers met veel vissen: 3-4 watt per 1.000 liter vijverinhoud

Wat betekent PL-S, PL-L, TL, T8, T5 bij mijn UV-lamp.

Niet iedere UV-lamp is het hetzelfde, de lampen zijn opgedeeld in verschillende types.

De TL-lampen zijn onderverdeeld in de T5 en T8 lampen. TL-lampen zijn lang waardoor het water langer langs de lamp stroomt. De PL-lampen zijn opgedeeld in PL-S en PL-L in deze lampen zit een soort van bocht (als een hoefijzer) hierdoor loopt dezelfde lamp langs elkaar. Het verschil tussen deTL en PL is duidelijk te zien op de product foto’s.

PL-S EN PL-L

De PL-S lampen zijn lampen die gaan tot 11 watt en hebben hun aansluiting aan één kant zitten. De aansluiting van de PL-S lampen is een 2 pins tot 9 watt en 4 pins aansluiting vanaf 7 watt.

PL-L lampen van 7 en 9 watt kunnen dus een 2 of een 4 pins aansluiting hebben.  Alle lampen boven de 11 watt heten PL-L lampen.

T8, T5

De T8 en de T5 zijn lange buizen die aan beide zijden een gloeidraad hebben.

De T8 hebben 2 pinnen aan beide zijden als aansluiting en hebben een diameter van 26mm

De T5 hebben 4 pinnen aan één zijde als aansluiting. Bij de T5 worden de contacten met draden van de ene kant naar de andere kant geleid.

EVO UV

De EVO UV lampen van het bekende merk Evolution Aqua zijn complete UV-lampen. Hier bedoelen wij mee dat de EVO UV lampen meteen klaar zijn voor gebruik. Er hoeft geen kwartsglas omheen. De EVO UV kunnen meteen gebruikt worden in uw vijver. De EVO UV zijn perfect voor de grotere vijvers vanwege de hoge capaciteit die sommige EVO UV leveren.

Amalgaan

Amalgaan heeft voordelen ten opzichte van de PL en TL UV-lampen.

  1. Amalgaan heeft een hogere efficiëntie dan de PL en TL UV-lampen.
  2. De levensduur van amalgaan kan wel twee keer zo lang zijn.
  3. Amalgaan is in bijna ieder systeem te verwerken.

Maar er zijn ook nadelen van Amalgaan lampen:

  1. Niet overal verkrijgbaar (wel bij VijverXpert neem even contact op)
  2. Zijn duurder dan standaard UV-C

 

 

 

Geef een reactie