Informatie

Luchtpompen en toebehoren uitgelegd

Luchtpompen en toebehoren uitgelegd

Een luchtpomp wordt niet voor niks door veel mensen een zuurstofpomp genoemd. Via een luchtpomp voeg je namelijk zuurstof toe aan je vijver. Voor de duidelijkheid zullen we zuurstofpomp hier ook luchtpomp noemen. Voor een luchtpomp bent u bij VijverXpert aan het juiste adres. Wij bieden een ruim assortiment aan van luchtpompen voor verschillende soorten vijvers. Van kleine tot grote vijvers hebben wij de perfecte luchtpompen. Iedere vijvereigenaar heeft eigenlijk wel behoefte aan een luchtpomp. Een luchtpomp zou alleen niet nodig zijn als het biologische evenwicht van de vijver perfect is. Maar dit komt in de praktijk bijna nooit voor. Iedere vijver heeft wel iets waardoor het biologische evenwicht niet perfect is. Dit kan zijn doordat de visbezetting te hoog is, te weinig beweging/stroming in het water is of doordat er te weinig zuurstofplanten in de vijver aanwezig zijn. Kortom iedere vijvereigenaar heeft baat bij een goede luchtpomp voor zijn vijver.

Wat doet een luchtpomp?

Een luchtpomp pompt lucht in het vijverwater en zorgt er op die manier voor dat het zuurstofniveau in de vijver hoger wordt. Voldoende zuurstof in uw vijver is van levensbelang voor alles wat leeft in uw vijver. Denk hierbij aan de planten en vissen in uw vijver. Als er niet voldoende zuurstof in het water aanwezig is zal de waterkwaliteit snel afnemen. Naast het toevoegen van zuurstof aan het vijverwater kan een luchtpomp een vijver ook ijsvrij houden in de winterperiode. U voorkomt hiermee dat de vijver bevriest waardoor er zich giftige gassen kunnen ophopen, die schadelijk zijn voor het vijverleven. Maar door het plaatsen van een luchtpomp hoeft u het ijs niet open te breken. Dit openbreken van de vijver kan, zoals de meesten wel weten, ook slecht zijn voor vissen.

Hoe werkt een luchtpomp en wat heeft u nodig?

Een luchtpomp pompt lucht door een luchtslang de vijver in. Aan deze luchtslang worden één of meerdere luchtstenen bevestigd. De luchtsteen is als het ware het laatste onderdeel van de beluchting. Eerst komt de luchtpomp daarna de luchtslang, en aan de luchtslang zit de luchtsteen. De luchtsteen zorgt er uiteindelijk voor dat de lucht uit de luchtpomp in de vijver terecht komt.

Luchtslangen

Voor de beste beluchting is het van belang om een luchtslang met een zo groot mogelijke diameter te gebruiken. Door het gebruik van een grotere luchtslang van bijvoorbeeld 18mm zal er minder druk op de luchtpomp komen te staan en dat zal de levensduur goed doen. Na het plaatsen van een luchtverdeler kunt u verder gaan op bijvoorbeeld een luchtslang met een diameter van 4mm.

Luchtstenen

De luchtstenen moeten bij elkaar de luchtafgifte van de luchtpomp kunnen verwerken. Dit geldt ook als u maar met één luchtsteen op één plek wilt beluchten, dan moet die ene luchtsteen de volledige luchtafgifte van de luchtpomp kunnen verwerken.

Hoeveel luchtstenen en welk formaat u nodig heeft hangt dus af van welke capaciteit u luchtpomp heeft.

Dit is ons advies.

Pomp van 20 liter per minuut minimaal 6 stenen van 5 cm diameter

Pomp van 40 liter per minuut minimaal 10 stenen van 5 cm diameter

Pomp van 60 liter per minuut minimaal 15 stenen met 5 cm diameter

Bij VijverXpert bieden we ook luchtpompen van meer dan 60 liter per minuut aan. Dit zijn de Evolution Aqua luchtpompen. Luchtpompen met deze capaciteit zijn er voor meer dan alleen beluchten met luchtstenen. Deze luchtpompen werken goed met de Nexus filtersystemen van Evolution Aqua. Deze filtersystemen vragen meer kracht dan 60 liter per minuut.

Luchtverdeling

Als u op meerdere plekken in uw vijver wil beluchten zult u meerdere luchtstenen aan de luchtslang moeten aansluiten. Hiervoor heeft u een lucht verdeelkraan nodig. Een lucht verdeelkraan wordt aan de luchtslang die uit de luchtpomp komt gekoppeld. En aan deze lucht verdeelkraan worden weer luchtslangen gekoppeld waarop de luchtstenen worden aangesloten. Met een lucht verdeelkraan kunt u ook kiezen uit welke luchtstenen er lucht komt en uit welke luchtstenen niet, waarbij de hoeveelheid lucht ook nog regelbaar is.

Het laatste onderdeel dat u misschien nodig heeft voor de beluchting van uw vijver is een terugslag ventiel. Een terugslag ventiel is alleen nodig indien uw luchtpomp lager dan het waterniveau van de vijver staat. Een terugslagventiel zorgt ervoor dat er geen water in uw luchtpomp terechtkomt in het geval dat de luchtpomp uitvalt.

Plaatsing luchtpomp en luchtstenen.

Luchtpompen kunnen het beste op een beschutte plek worden geplaatst. Niet alle luchtpompen zijn namelijk compleet waterdicht. En sommige luchtpompen moeten op een droge plek worden geplaatst. Het is daarom belangrijk om de handleiding van de luchtpomp raad te plegen, zodat u zeker weet of de luchtpomp buiten kan staan of niet. In een luchtpomp zit apparatuur die net als andere apparaten oververhit kan raken. De luchtpomp moet daarom niet in de zon komen te staan of in een ruimte waar niet genoeg ventilatie is.

Luchtstenen werken optimaal op een diepte van ongeveer 30cm onder het wateroppervlak.

Welke pomp is geschikt voor uw vijver?

Het zuurstof niveau in uw vijver is van belang voor de vissen in de vijver. Het zuurstof niveau dat vissen in een vijver nodig hebben is 6mg zuurstof per liter water. 6mg zuurstof per liter is bijna niet precies te behalen. Het is daarom makkelijker om daarboven te gaan zitten. Dan hebben uw vissen hoe dan ook genoeg zuurstof. Onder 6mg per liter zitten raden wij af. Dit is slecht voor de vissen. Hoeveel beluchting u nodig heeft in uw vijver hangt af van de grootte van uw vijver en het aantal planten en vissen dat in uw vijver leeft. Ook de temperatuur buiten heeft effect op het zuurstofgehalte. Hoe warmer het is hoe meer er belucht moet worden.

Er zijn geen exacte formule voor de beluchting van een vijver. Dit komt doordat iedere vijver anders is. Bij VijverXpert gebruiken we een formule die we uit ervaring kennen, deze formule is dus niet officieel.

Aantal liter ÷ 1000= aantal m3    m3x1000= aantal liter  

Koivijvers: Het aantal liter per minuut moet 3 keer de inhoud(m3) van de vijver zijn.

Siervijver met vis: Het aantal liter per minuut moet 2 keer de inhoud(m3) van de vijver zijn.

Siervijver zonder vis: Bij deze vijver hoeft de inhoud(m3) niet vermenigvuldigd te worden.

Tips

  1. Vervang of maak de luchtstenen regelmatig schoon.
  2. Voorkom knikken in de luchtslang. (Controleer regelmatig)
  3. Probeer zo lang mogelijk een luchtslang met een zo groot mogelijke diameter te gebruiken.
  4. Als de vissen gaan luchthappen of bij het oppervlak van het water blijven zwemmen, is er te weinig zuurstof in de vijver. (Verhoog op dit moment de beluchting)
  5. Koop een luchtpomp van een hoge kwaliteit zodat deze lang mee gaat en je ook met een gerust hart een paar dagen niet naar de luchtpomp om hoeft te kijken.

Geef een reactie