Informatie

Het voeren van vissen in je vijver.

Het voeren van uw vissen.

Of het nu gaat om koi’s van duizenden euro’s of een paar goudvissen: Bij het voeren van je vissen komt meer kijken dan alleen maar een goede kwaliteit visvoer. De kwaliteit van het voer speelt natuurlijk wel een belangrijke rol, maar er komt nog veel meer bij kijken. Denk hierbij aan de hoeveelheid voer dat je per keer geeft en hoe vaak je ze per dag of per week voert. Als je bijvoorbeeld te veel voer geeft zal het water in de vijver vervuild raken, niet alleen doordat de vissen niet al het voer opeten en het restant van het visvoer in het water gaat schimmelen en ontbinden, maar ook doordat de filter wellicht het teveel aan voer niet aan kan. Hoe vaak en hoe veel je moet voeren hangt onder andere van de tempratuur van het vijverwater af. Een regel hierbij is hoe warmer het water hoe meer je kunt voeren. Vissen zijn namelijk actiever als het water warmer is.

Hoe veel voer moet je geven?

Het is niet zo te zeggen hoeveel voer je moet geven. Dit komt doordat iedereen andere vissen en andere hoeveelheid vissen in de vijver heeft. Hoe veel voer je moet geven leert je met ervaring. Er is wel een regel waardoor het makkelijker wordt om de juiste hoeveelheid te geven.

Deze regel luidt: je moet zo veel voer geven als je vissen in 5 minuten opeten. Blijft er na 5 minuten nog voer in de vijver liggen, dan heb je te veel voer gegeven. Het is dan verstandig om dit overtollige voer uit de vijver te halen met een schepnet. Dit overgebleven voer is namelijk een voedingsbron voor algen. Door ervaring zul je steeds dichter in de buurt van de perfecte hoeveelheid voer komen. Hou daarnaast heel regelmatig de waterkwaliteit in de gaten. Het kan namelijk zo zijn dat je vissen het voer razendsnel opeten maar dat je filter het niet aankan. Als dat zo is zul je doordat de vissen ook meer afvalstoffen produceren wat niet afgebroken wordt in de filter, een hogere concentratie

Ammoniak- ammonium (NH3/NH4) terugzien. Dit is eigenlijk vergif voor je vissen. Als je het al kunt meten dien je direct actie te ondernemen door niet meer te voeren en veel water te verversen. Eventueel kunt ook met Zeoliet (poreus gesteente) aan de slag. Iets minder erg is het als je Nitriet (NO2) in je vijverwater aantreft, maar het geeft wel aan dat je filter de hoeveelheid afvalstoffen niet aankunnen. Neem dan ook direct maatregelen en stop tijdelijk even met voeren. Vissen (uitgezonderd sommige soorten zoals steuren) kunnen best wel een aantal dagen zonder problemen zonder voer.
Wil je deze waarden meten en heb je nog geen testsetje dan raden we je deze van harte aan.

Zomer en winter

In de zomer is het vijverwater bij de meeste vijvers warmer dan in de winter. Hierdoor zullen de vissen actiever worden en ook meer voer nodig hebben. In de zomerperiode moeten de vissen ook meer voer krijgen omdat, de vissen in de zomerperiode extra eten om door de koude winterperiode heen te komen. In de winter houden vissen namelijk een soort van winterslaap en eten ze niet tot nauwelijks. Het goed voeren van je vissen in de zomerperiode is dus erg belangrijk. Niet alleen om ze gezond te houden, maar ook omdat de opname van bouwstoffen door de vissen bij hogere temperaturen veel beter is. Hierdoor biedt de zomer je de kans om je vissen te laten groeien. Zo is een temperatuur van 24 graden ideaal voor koi’s om snel te groeien. Hou wel de waterwaarden in de gaten. Komen er veel afvalstoffen in het water die niet goed door het filter verwerkt kunnen worden, dan zal de koi juist stoppen met groeien.

Zomer: Vissen mogen bij een watertemperatuur boven de 18 graden zelfs 3 tot 4 keer per dag een kleine hoeveelheid voer krijgen. Ben je zelf niet de hele dag thuis denk dan eens aan een voerautomaat om toch je koi flink aan het groeien te krijgen.

Winter: Vissen 1-2 keer per week voeren bij een watertemperatuur boven de 10 °C . Daalt de temperatuur onder 7°C stop dan helemaal met voeren. Dat geldt niet voor steuren, want deze moeten gewoon de hele winter door gevoerd worden. Let wel op dat de andere vissen hier niet van eten, omdat ze door de lage temperatuur het voer niet kunnen verteren. Hierdoor kunnen grote problemen voor je vis ontstaan. Voer de steuren daarom door een pvc-pijp zodat de andere vissen er niet zo makkelijk bij kunnen. Voor de winter is er ook wintervoer beschikbaar. Dit voer zinkt naar de bodem want de vissen leven in de winter op de bodem van de vijver.

Het moment om te controleren

Tijdens het voeren komen de vissen naar het wateroppervlak waardoor je ze beter kunt zien. Dit is het perfecte moment om de vissen te controleren op eventuele visziektes of bacteriën.

Soorten visvoer

In het visvoer zit veel verschil. Er zijn korrels visvoer maar ook visvoer in staafvorm genaamd sticks of natuurvoer wat helemaal geen korrels of sticks zijn, maar gedroogde beestjes. Ook komen de verschillende soorten voer in verschillende maten, bijvoorbeeld korrels van 3mm of van 6mm.  Maar hoe weet je nu welk voer geschikt is voor je vissen?

Korrels of sticks?

Het gebruik van korrels of sticks hangt af van het soort vissen dat je hebt. Goudvissen en goudwindes hebben liever een lichter voer dan karperachtige vissen. Hierdoor zijn de sticks beter geschikt voor de goudvissen en goudwindes en zijn de korrels geschikt voor de karperachtige vissen. Korrels hebben hogere voedingswaarden dan sticks. Sticks zijn weer lichter verteerbaar dan de meeste korrels. In de samenstelling van het voer zit heel veel verschil. Ook de onderlinge verhoudingen van de voedingsstoffen, mineralen en vitaminen kunnen bepalend zijn of het wel of niet de juiste voeding voor een vis op dat moment is.

Steuren hebben hun eigen speciale eiwitrijke voer nodig.

3mm of 6mm

De afmetingen van de korrels hebben betrekking op de afmetingen van de vissen in de vijver. Kleinere vissen moeten de 3mm gevoerd worden en grotere vissen kunnen de 6mm gevoerd worden.

Kleine vissen kunnen geen grote korrels krijgen maar grote vissen kunnen wel kleine korrels krijgen. Daarom adviseren we om geen 6 mm of grotere korrels te geven aan vissen. Kleinere korrels worden ook door grote vissen makkelijker verteerd waardoor er meer rendement te behalen is met het voer en waardoor er minder schadelijke afvalstoffen in het water terechtkomen. Dit geldt weer niet voor de steuren waar zelfs 9mm korrels voor te krijgen zijn voor steuren vanaf een lengte vanaf 1 meter.

Natuurvoer

Natuurvoer is voer dat bestaat uit beestjes (insecten, larven, garnalen, rupsen etc.). Het zijn dus geen korrels maar gedroogde beestjes. Natuurvoer kan gebruikt worden als een aanvullend voer en als een lekkernij voor de vissen. Koi’s vinden het echt een delicatesse en geeft hun een prima aanvulling op de broodnodige proteïnen. Aanvullend voer is ideaal voor in de zomerperiode omdat zoals eerder vermeld de vissen dan extra’s nodig hebben voor de winterperiode.

Koi

Alle bovenstaande informatie heeft ook betrekking op koi. Alleen komt er bij koi nog iets meer bij kijken dan alleen de bovenstaande informatie. Er zijn bijvoorbeeld tal van verschillende soorten koivoer die allemaal hun eigen werking hebben. Ook is de kwaliteit van koivoer voor koi belangrijker dan bij bijvoorbeeld goudvissen.

Primakoi is een budget koivoer dat alles bevat dat je koi nodig hebben. Je koi kunnen prima leven op dit voer. Wil je echt alles uit je koi halen zoals een optimale kleuring, of een maximale groei dan adviseren we een premium koivoer zoals Takazumi, Sanikoi of Miyagi. Uiteraard is PrimaKoi wel goedkoper en heeft dan ook een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Dus wil je toch het maximale uit je koi halen dan is het voer van Takazumi, Sanikoi of Miyagi iets voor jou. Deze premium merken koivoer hebben allemaal hun eigen werking. Je kunt daarvoor verschillende soorten voer van bijvoorbeeld Takazumi combineren. De ene soort Takazumi koivoer is bijvoorbeeld gericht op de ontwikkeling van de kleur van de koi en een andere soort is weer gericht op optimale en snelle groei van de koi. Door deze soorten te combineren zult je het maximale uit je koi halen. Takazumi heeft ook zelf al mixen gemaakt van haar eigen soort voer. Direct klaar in een handige bak of zak.

Conclusie:

Kijk goed wat bij jouw vissen past en hou de waterkwaliteit goed in de gaten. Voer niet met te grote korrels en zorg dat er geen voer langer dan 5 minuten in het water blijft liggen. Voor ieders budget is wel een bijpassend voer te vinden. Heb je steuren, zorg dan dat je deze het hele jaar door blijft voeren! Wij adviseren je graag bij VijverXpert.nl. Wil je meer weten? Laat je vraag hier achter: info@vijverxpert.nl

 

 

 

Geef een reactie