Informatie

Dompelpomp uitgelegd

Dompelpomp uitgelegd

Dompelpomp uitgelegd: In deze blog wordt alles verteld over dompelpompen. Wat zijn Dompelpompen? Hoe werken dompelpompen? Waar gebruik ik een dompelpomp voor?

Een dompelpomp is een pomp die volledig ondergedompeld wordt in het vijverwater. Vandaar de naam dompelpomp. Zelf aanzuigende dompelpompen worden gebruikt voor het verwijderen van water uit bijvoorbeeld vijvers, zwembaden of bij wateroverlast. Ook kan de hoogte van het waterniveau worden geregeld en daarmee overstromingen van waterbassins worden voorkomen.

Hoe werkt een dompelpomp?

Een dompelpomp wordt op de bodem geplaatst van een vijver of zwembad of bijvoorbeeld een ondergelopen kelder. De dompelpomp zuigt het water aan de ene kant op en spuwt het aan de andere kant van de pomp waar een slang op aangesloten moet worden uit. Een dompelpomp kan niet al het water wegpompen. Er blijft altijd een paar millimeter water liggen.

De motor in een dompelpomp moet hard werken om het water weg te pompen. Daarom wordt het water dat de dompelpomp wegpompt langs de motor geleid. Dit zorgt voor verkoeling.

Door dit koelsysteem is een vlotter belangrijk. Een vlotter zorgt ervoor dat de dompelpomp stopt zodra er niet genoeg water meer langs de motor loopt. Dit voorkomt oververhitting en zorgt ervoor dat de dompelpomp langer meegaat.

De dompelpompen van VijjverXpert beschikken allemaal over een vlotter.

Tips

  1. Check altijd of de dompelpomp ook geschikt is voor vuil water als u een vijver of iets anders wilt leegpompen.
  2. U kunt een dompelpomp als gewone vijverpomp gebruiken. Dit raden we echter sterk af. Een dompelpomp is niet gemaakt voor langdurige watercirculatie. Daarnaast is het energieverbruik veel hoger dan van een vijverpomp met een gelijkwaardige capaciteit. U kunt deze uiteraard wel gebruiken als noodpomp of tijdelijke vervanging.
  3. Kijk of de dompelpomp over een vlotter beschikt en zorg dat deze vrij kan bewegen, waardoor deze ook echt de pomp uitschakelt bij te weinig water.

Geef een reactie