Informatie

Algen bestrijden

Algen bestrijden

Iedereen die een vijver heeft krijgt op den duur vanzelf te maken met algen. Een klein beetje algen in de vijver is niet erg. Algen produceren namelijk zuurstof en zijn een voedingsbron voor veel organismen die in de vijver leven. Het wordt pas een probleem als de algen in uw vijver de overhand nemen. Dit komt de waterkwaliteit niet ten goede. Algen kunnen erg vervelend zijn en uw vijver troebel maken waardoor u uw vissen niet meer kunt zien. Dit leidt tot veel ergernis. Er zijn twee soorten algen: draadalgen en zweefalgen. De zweefalgen zorgen voor het groene water.

Hoe ontstaat het algenprobleem in een vijver?

Algen ontstaan doordat er te veel voedingsstoffen in de vijver zitten. De voedingsstoffen in de vijver worden door de vijverplanten uit het water gehaald worden. Zijn er meer voedingsstoffen dan dat de vijverplanten uit de vijver kunnen verwijderen dan zijn er voedingsstoffen over waarmee algen kunnen groeien. Alg deeltjes zijn altijd aanwezig in de vijver, als er dus voedingsstoffen over zijn voor deze alg deeltjes zullen ze razendsnel groeien. Algen kunnen in tegenstelling tot vijverplanten groeien in water met een slechte waterkwaliteit. Daarom zullen algen makkelijker de vijver overhand nemen in vergelijking tot vijverplanten. En als er eenmaal te veel algen in de vijver zitten zullen vijverplanten helemaal stoppen met groeien.

Hoe kunnen algen voorkomen worden?

  1. Het plaatsen van meer vijverplanten. Zoals hierboven beschreven staat nemen vijverplanten voedingsstoffen op die algen gebruiken om te groeien. Door het plaatsen van meer vijverplanten zullen er dus ook meer voedingstoffen weggenomen worden van de algen.
  2. Vuildeeltjes zoals, ontlasting van vissen en in de vijver gevallen bladeren zakken naar de bodem en deze vuildeeltjes zijn ook een voedingsbron voor algen. Het is dus van belang om deze vuildeeltjes te verwijderen uit de vijver. Dit kan gedaan worden met de zogeheten stofzuigers. Deze stofzuigers maken de vuildeeltjes los van de bodem en zorgen ervoor dat het naar het oppervlak komt drijven. Als het op het oppervlak van de vijver drijft kan het gemakkelijk met een schepnet verwijderd worden.
  3. Zorg ervoor dat de vissen niet meer voer krijgen dan dat ze in een paar minuten op kunnen. Overgebleven voer vormt ook weer een voedingsbron voor algen.
  4. Verwijder regelmatig de draadalgen uit uw vijver indien deze in uw vijver zitten. Hier zijn speciale producten voor om zo gemakkelijk mogelijk de draadalgen eruit te halen.
  5. Breng substraat aan op de bodem van de vijver. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van micro-organismen.
  6. Dit is de belangrijkste en waarschijnlijk ook de lastigste. De waterkwaliteit moet in orde blijven.

Het bestrijden van algen

Om te kijken hoe je de algen moet bestrijden moet er eerst een diagnose gesteld worden op basis van de waterkwaliteit op de waardes GH, KH, PH. Een vijver met een goede waterkwaliteit heeft geen last van algen. Er moet dus voor gezorgd worden dat de waterkwaliteit in orde is. Op VijverXpert is een blog te vinden die toegewijd is aan de waterkwaliteit van vijvers. Wilt u deze blog lezen klik dan hier.

Anti alg middelen

Snelle maar bij los gebruik tijdelijke algen oplossingen zijn de anti alg middelen. Deze middelen voorkomen dus geen algen ze verwijderen de algen alleen. Deze algen kunnen dus snel weer terugkomen als er verder niks aan de algen wordt gedaan. Het is daarom dus nog steeds belangrijk om de waterkwaliteit op orde te krijgen. Deze producten nemen voedingsstoffen weg van algen. Maar als er dan niet snel extra bacteriën en vijverplanten worden toegevoegd aan de vijver dan is het maar een tijdelijke oplossing. Sommige middelen zullen eens in de zo veel tijd (denk aan eens in de 8 weken) moeten worden toegevoegd om algen weg te houden.

UVC

Een blijvend werkende en snelle oplossing voor het algenprobleem is het nemen van een UVC-filter in uw vijver. De straling die uit de UVC-lampen komt doodt zowel draadalgen als zweefalgen. Wilt u meer weten over UVC-filtratie lees dan eens onze blog over UVC.

Vijverfilter

Een uitkomst voor algenbestrijding is een vijverfilter. Door het vijverfilter blijft het vijverwater helder. En door de watercirculatie die een filter teweegbrengt komt er zuurstof in het water terecht. Een filter kan zowel mechanisch al biologisch filteren. Beide soorten filtratie helpen tegen algen. Het mechanisch filtreren haalt vuildeeltjes uit het water, wat een voedingsbron is voor algen. Het mechanisch filteren neemt dus de voedingsbron van algen weg. Het biologisch filteren is een middel, om voor micro-organismen een betere en snellere omzetting te verkrijgen van organische bestanddelen. Een biologisch filter bevordert de activiteit van het microleven en stimuleert daarmee de plantengroei. En een betere plantengroei zorgt ervoor dat de planten meer voedingsstoffen gebruiken zodat er minder voedingsstoffen overblijven voor algen.

 

 

 

 

Geef een reactie